Strona główna arrow Talony Towarowe arrow Śmietanka - palce lizać ...
Śmietanka - palce lizać ...

Śmietanę otrzymujemy poprzez ukwaszenie śmietanki bakteriami kwasu mlekowego.

Śmietanka to produkt otrzymany w wyniku odwirowania mleka, posiadający zawartość tłuszczu co najmniej 10 %. Zawartość białka waha się w zależności od zawartości tłuszczu i wynosi od 1,7 – 3,0 %.

Śmietana jest znakomitym dodatkiem do :

  • zup, które zabiela i zagęszcza
  • do ciast, gdyż nadaje im kruchość
  • do duszonych potraw, gdyż dodaje im smaku
  • do deserów, musów jako krem
  • do sałatek i makaronów jako element sosu

W sklepach można kupić śmietanę o różnych zawartościach tłuszczu, w zależności od proporcji, w jakiej została zmieszana z mlekiem.

Zobacz, do czego używać śmietanę OSM Piątnica oraz jakie ma ona wartości odżywcze :

ŚMIETANA 12 % do sałatek, sosów, zup

Lekka śmietana o aromacie i gęstości wiejskiej śmietany. Dzięki procesowi termizacji nadaje się zarówno do potraw na zimno (sosów, sałatek, dressingów) jak i na gorąco.

Wartość odżywcza w 100 g :

  • wartość energetyczna 568 kJ (136 kcal)
  • białko – 2,9g, węglowodany – 4g, tłuszcz – 12g

ŚMIETANA 18 % do zupy

Gęsta śmietana, doskonała do wszelkich zastosowań. Jej wyjątkową zaletą jest fakt, że nie warzy się w gorących sosach i zupach.

Wartość odżywcza w 100 g :

  • wartość energetyczna – 790 kJ (189 kcal)
  • białko – 2,3g, węglowodany – 4,4g, tłuszcz – 18g

ŚMIETANKA 30 % DO UBIJANIA, DO ZUP

Dzięki specjalnemu procesowi przygotowania oraz dodatkowi zgęstnika, śmietanka ta ubija się idealnie, a wytworzona piana utrzymuje się dłużej niż z typowej śmietany.

Ma wszechstronne zastosowanie – doskonale nadaje się do deserów, mas tortowych, słodkich sosów. Może być stosowana do zabielania zup, sałatek i innych celów kulinarnych.

Wartość odżywcza w 100 g :

  • wartość energetyczna – 1223 kJ (292 kcal)
  • białko – 2,2g, węglowodany – 3,3g, tłuszcz – 30g

Jak z sukcesem zrobić bitą śmietanę ?

Śmietanka powinna być wychłodzona do temperatury poniżej 10 ˚C. Zawartość tłuszczu powinna wynosić co najmniej 30 %. Warto również dodać, iż należy ją ubijać w zimnych naczyniach.

 

Przechowywanie

Gdy otworzysz śmietanę, a nie zużyjesz jej w całości, warto zadbać o jej szczelne zamknięcie, gdyż łatwo pochłania inne zapachy.

 

OSM Piątnica jest największym polskim producentem śmietan o różnej zawartości tłuszczu, pakowanych w kubeczki po 200 i 400 g. Dla dbających o linię polecamy delikatna i lekką Śmietanę
10 % jogurtową (do dań na zimno) oraz Śmietanę 12 % - doskonałą zarówno do potraw na zimno jak i na gorąco.

Dla smakoszy Śmietanę 18 % do zupy oraz Śmietanę 22 % do sałatek. Z kolei dla zwolenników dań na słodko – Śmietankę 30 % do ubijania oraz gęstą Śmietanę 36 % do deserów.

Partnerem Porad Hitpola jest firma OSM PIĄTNICA


KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008