Autor : Dorota Batycka - Zagórzany
Składniki : - 1 kaczka
- 1 filet drobiowy
- 1 op. moreli firmy Ziołopex
- 1 marchew, 1 cebula
- olej, majeranek ,”Jarzynka”, pieprz
Wykonanie : Kaczkę natrzeć „Jarzynką” i olejem obsypać majerankiem, pozostawić do następnego dnia. Nadzienie : morele zalać na kilka minut zimna wodą. Filet opłukać, pokroić drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebule pokroić. Połączyć filet, marchewkę, cebulę, doprawić do smaku „Jarzynką” i pieprzem, wyrobić. Dodać odcedzone morele i tym nadziać kaczkę, spiąć wykałaczkami, włożyć do rękawa foliowego, wyłożyć na brytfannę wypełnioną wodą. Piec ok. 3 godz. w temp. 200˚C. Gdy woda wyparuje uzupełnić. |