Strona główna arrow Talony Towarowe arrow Kurczak zapiekany
Kurczak zapiekany
Autor : Kazimiera Kubas – Nagawczyna

Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony mielony
  • papryka słodka mielona
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 serki topione Hochland (trójkąty) grzybowe
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 5 dkg drobno posiekanych pieczarek
  • ¼ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • oliwa z oliwek do pieczenia
  • 4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku.

Wykonanie :

Piersi z kurczaka dzielimy na pół, wierzch każdej połówki delikatnie nacinamy tworząc kratkę. Tak nacięte mięso nacieramy sosem sojowym, octem balsamicznym. Posypujemy przyprawami : solą, pieprzem, papryką. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po łyżce majonezu – delikatnie rozsmarowujemy. Serki topione kroimy w plasterki i mieszamy je wraz z cebulą, pieczarkami oraz imbirem. Dzielimy tę masę na 4 równe części i układamy na mięsie w formie „kopca”. Skrapiamy wszystko delikatnie oliwą z oliwek.  Pieczemy przez około 25 – 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180˚ C.  Pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy posiekanym szczypiorkiem.   


KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008